Adalet Bakanı flaş gelişmeyi az önce duyurdu! Bu habere hem ev sahipleri hem kiracılar sevinecek! Bakalım şimdi ne olacak

Ev sahipleri ve kiracılar arasında günden güne artan sorunlar kiracıya da ev sahibine de güvende hissettirmemeye başladı. Kira ilişkisinden kaynaklanan tüm uyuşmazlıklarda dava şartı olarak arabuluculuk zorunluluğu getirilmesinin ardından kiracı ve ev sahibi arasındaki sorunların çözümü çok daha hızlı hallolmaya başladı.

 

Adalet Bakanı Yılmaz Tunç, ev sahibi ve kiracılar arasında çözüme kavuşturulan dosya sayısını açıkladı. Tunç'un verdiği bilgilere göre, kira uyuşmazlıklarında arabulucuya intikal eden 10 bin 46 dosya anlaşmayla sonuçlandı. Tunç konu ile ilgili şu ifadeleri kullandı: “Kira uyuşmazlıklarında bugüne kadar çözümlenen ara bulucuya intikal eden uyuşmazlıkların 10 bin 46'sı anlaşmayla sonuçlandı. Bu ne demek; 20 bin ev sahibinin ve kiracının, adliye kapısına düşmemesi demek. 20 bin insan önemli."

 

Arabulucu Avukat Umut Metin, konu hakkında yaptığı açıklamada, arabuluculukta anlaşma oranlarında gözle görülür bir artış olduğunu belirtti. Son iki haftada kira uyuşmazlıklarında 3 binden fazla anlaşma sağlandığını vurguladı. Metin, arabuluculuğun uygulama süresinin 2 ay olduğuna dikkat çekerek, geçmişte aylık 20 bin kira uyuşmazlığı davası görülürken, bugün bu rakamın 3500'e düştüğünü ifade etti.

 

Arabuluculuğun, kira sorunlarına önemli ölçüde çözüm getirdiğini vurgulayan Metin, nitelikli arabuluculuklar sayesinde toplumsal barışın da sağlandığını belirtti. Ayrıca, anlaşma sağlanan bir örnek olayı da paylaşan Metin, 10 yılı aşkın süredir devam eden bir kira ilişkisinde yaşanan anlaşmazlığın arabuluculukla çözüldüğünü anlattı. Taraflar arasında tahliye tarihi belirlenerek kiracının arabuluculukta anlaşmayı kabul etmesi sağlandı.