Bakan Çavuşoğlu'ndan önemli açıklamalar

Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, AB Komisyonunun komşuluk ve genişlemeden sorumlu üyesi Oliver Varhelyi ve İsveç Uluslararası Kalkınma, İşbirliği ve Dış Ticaret Bakanı Johan Forssell ile ortak basın toplantısı düzenliyor.

Avrupa depremin ilk günü yardımları devreye soktu. Avrupa Birliği acil yardımları ülkemize yönlendirildi. 1750 arama kurtarma görevlisinin çalışmalarıyla 79 vatandaşımız enkaz altından kurtarıldı. İsveç ve Macaristan dahil 18 AB üyesi ülke ayni yardım gönderdi. 50 bin kış çadırı Türkiye'ye getirildi. AB Komisyonu ve Dönem Başkanı İsveç ülkemizde depremden zarar görenler için konferans düzenlemeyi öngörüyor. Bugün bu konferans hakkında da görüş alışverişinde bulunduk. 

Bugün hem fikir kaldığımız bir konu da bu tür yardımların sürdürülebilmesi ve esnek olması. Birçok ili yeniden inşa edeceğiz. Biz uluslararası toplumun bugüne kadar verdikleri ve verecekleri destekler için teşekkür ediyoruz. 

Oliver Varhelyi'nin açıklamalarından satır başları:

Bu tür üzücü olayın ardından gelmek mutluluk getirmiyor. Hepimiz bu tür bir felaketten dolayız üzüntülüyüz. Benim neslim hiç böyle bir deprem görmedi. Burada yaşanan acı inanılmaz boyutlarda. Türk halkının bunun üstesinden gelebilmesi için bizim yanında olmamız lazım. Türkiye ile ilgili olarak dayanışmamızın göstermemizin zamanı. Bu son derece üst seviye bir dayanışma. Alanın ne kadar büyük olduğunu gördük ve maalesef gördüğümüz tablo beklediğimizden çok daha kötü.