Bay Kemal’i aklamak seküler yobazlara düştü

İftar sonrası seccadeye ayakkabılarıyla basarak fotoğraf çektiren Bay Kemal’in pozu kamuoyunda büyük tepki çekerken, Bay Kemal’i aklamak için yandaş gazetecilerden paralı trollere, sanatçı bozuntularından siyasetçilere tüm seküler yobazlar birer din alimine dönüşerek fetva verme aymazlığında bulundu.

Onlardan bazıları şöyle:

* Yıllarca bira reklamında oynayan Berna Laçin, “Seccade, namazda temiz bir alan yaratmak için kullanılır. İmkanına göre seccaden İpek de olur, deprem bölgesindeki gibi bulamazsan temiz bir havluda, örtüde de kılınır namaz. Kutsal olan o eşya değil kişinin amacının yüklediği anlamdır. Üstüne basılacak şekilde ortada tutarsan o seccade olmaktan çıkar halı görevi görür. Orta yerde serili duran seccade mi olur zaten” diyerek seccadeyi önemsizleştirmeye çalıştı.

Islak Nevşin: O kadar...

* Çoğu zaman ıslak saçlarıyla kameralar karşısına çıkan Nevşin Mengü ise Bay Kemal’i savunmak adına İslam’ın bütün kutsallarını şu ifadelerle kenara koydu: “İslam’da ibadet etmek için camiye bile gerek yoktur, bırakın seccadeyi. İslam’da kutsal olan bir şey vardır, o da Allah’u Teala’dır. Kulun Allah ile olan ilişkisidir, bu kadar.”

* Gazinocular kralının oğlu İyi Partili Mehmet Arslan: “Orası cami değil, mescit değil, dekor amaçlı halı üstünde halı konmuş salon. Halı ya da kilim ancak üstünde namaz kılınırsa seccade olur! Ayrıca İslam dini hoşgörü ve iyi niyet dinidir. Kasti olmayan şeyi günah bile saymaz. Din istismarı ise çok günahtır.”

* CHP’nin kanalı Halk TV yazarı İsmail Saymaz da tepkiler üzerine rezaleti aklama görevine soyunarak CHP’den yapılan ilk açıklamayı sosyal medya hesabından paylaştı: “Söz konusu fotoğraf Genel Başkanımız Kemal Kılıçdaroğlu’nun, İstanbul İl Başkanımız Canan Kaftancıoğlu ile birlikte katıldığı kalabalık bir iftar buluşmasının ardından çekilmiştir. Fotoğraf çekimi sırasında yaşanan yoğunluk ve fotoğraf çektirmek isteyenlerin telaşı nedeniyle, yerde bulunan seccade fark edilememiştir. Genel Başkanımız ve İl Başkanımız, bu talihsiz durum nedeniyle çok üzgün.”

Kutsallığı nereden geliyor

* Levent Gültekin: “Seccade denilen şey küçük bir halı parçası, kutsallığı nereden geliyor? Seccade olarak tasarlanmış bir şey, bir yerde örtü veyahut halı olarak kullanılamaz mı? Dertleri seccade değil, din istismarı.”

* Geçtiğimiz günlerde öğretmenlikten atılan CHP’nin ilahiyatçısı Cemil Kılıç: “Evde seccade üzerinde namaz kıldıktan sonra o seccade kaldırılır. Kaldırılmadıysa eğer o seccade değildir.”

Sevilay Yılman: “Kâbe’deki Hacer-ül Esved taşının bile mahiyetinin ilahiyatçılar tarafından tartışıldığı İslam’da, seccadenin kutsal bir değeri olmadığını bilmemek cehalettir!”

İYİ Partili İbrahim Özkan: “Namaz kılarken seccade, kıldıktan sonra halıdır. Kutsaliyeti yoktur. Günahı da yoktur. Maun suresini okumanızı tavsiye ederim. Gayri ihtiyari olmuş. Buradan siyaset gayri ahlakidir.”

Elif Çakır: “Seccade kutsal değildir. Seccadeye verilen önem keşke dinin “adalet, hukuk, yolsuzluk, yalan, iftira, hak” gibi ilkelerine verilseydi, 20 yıllık iktidarın sonunda ortaya bu tablo çıkmazdı.”

HDP milletvekili Hüda Kaya: “Sıkmayın canınızı sayın başkan! Yıkanır temizlenir hepsi bu.”

CHP eski milletvekili Zülfü Livaneli: “Seccade namaz vakitleri serilir, sonra dürülüp kaldırılır. Ortalıkta durmaz.”