CHP Belediyeciliği

CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin Şok İhalesi.

Son zamanlarda CHP’li belediyelerle ilgili ilginç ihaleler gün yüzüne çıkmaya başladı. Bu ihalelerden biri de CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi’ne ait. Gündeme bomba gibi düşen ihale süreci ise kafaları karıştırdı.

İlgili belediye 21.06.2021 tarihinde ‘’Davet Usulü’’ olarak tanımlanan bir yöntemle  “Mülkiyetindeki parsellerde bulunan taşınmaz kültür varlıklarının restorasyon yapım işini” ihaleye çıkardı. İhalede en düşük teklif 40 Milyon 200 bin 95 Türk Lirası ile sonlandırıldı ve ilgili firma ile sözleşme yapıldı.

Buraya kadar her şey normal; peki anormal olan ne?

CHP’li Hatay Büyükşehir Belediyesi, önceden restore ettirmiş olduğu bazı binaları yeni bir restorasyon ihalesi ile yenilemeye girişti. Kafaları karıştıran sorular birbirini kovalaya dursun. Biz asıl meseleye gelelim.

İhale edilen taşınmazların ihale bilgilerine teferruatıyla baktığımızda, bu taşınmazların bazılarının son ihale bedelinden çok daha yüksek bedellerle daha önce restore edildikleri anlaşılmaktadır. 

Kamu imkanlarını bol keseden tüketmek de neyin nesi?

Bahsi geçen mahallerin daha önce restore edildiği, bölgede yaşayan vatandaşlar tarafından rahatlıkla gidip görebilir. Ayrıca bu durum Hatay Büyükşehir Belediyesi’nin 2019 Yılı Faaliyet Raporu’nda da yer almış durumda.

Bilhassa 2019 faaliyet raporunda Gali Konağı’na değinilerek 20 Aralık 2019 tarihinde 47 Milyon 790 bin 836 Türk Lirası bedelle restore edildiği, aynı restorasyonun 3. ve 4. Mıntıkalarda devam ettiği, eski ve yeni resimler paylaşılarak belirtilmişti. 3. Mıntıkanın 1221 numaralı parseli ve 4. Mıntıkanın ise 2056 numaralı parselİ restorasyona tabi tutulan mahaller. 

Antakya 4. Mıntıka 2056 Parselde bulunan Gali Konağı’nın 20.12.2019’da tamamlandığı, 47 Milyon 790 bin 836 Türk Lirasına mal olduğu ve 3. Mıntıka 1221 numaralı parselde çalışmalara başlandığı belirtilerek binaların eski ve yeni görselleri paylaşılmıştı.

İstatistiki bilgiler kafa karışıklığına yol açmadan konuyu şu şekilde sorgulamak gerekir:

1) Kısa süre önce restore edilen bir taşınmaz yeni bir restorasyona nasıl ihtiyaç duyar?

2) Sadece 1 taşınmaz için 48 milyon gibi bir meblağın harcandığı bir restorasyonda, ihtiyaç duyulacak nasıl bir eksiklik bırakıldı? Bu durumda ya eski restorasyon işlemleri eksik bırakıldı ya da yeniden restore edilecek bir eksiklik yoktu da yeni bir ihale yoluna gidildi. Her iki durumda da israf yoluna gidilmedi mi! Takdir sizin.

Yeni restorasyon bedelinin ve eski restorasyon tutarının da hesaplandığı düşünüldüğünde milyonlarca liralık bir meblağın sadece 2 yıl içerisinde restorasyon gerekçesiyle harcanmış olması bazı vatandaşlar tarafından tepkiyle karşılandı. Durumun yakın zamanda yargıya taşınacağı bildirildi.

Kaynak:Habermerkezi