Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın NATO Liderler Zirvesi katılımı öncesi Milli Güvenlik Kurulu toplandı. MGK sonrası flaş açıklama. Montrö vurgusu yapıldı, 'barış' için arabuluculuk çağrısı

Milli Güvenlik Kurulu (MGK) sonrası kritik açıklama yapıldı. Rusya-Ukrayna savaşı için, "İki ülke sorunlarının Ukrayna'nın egemenliği ve toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı şekilde çözülmesi çabalarının artırılmasına ihtiyaç duyulduğu kaydedilmiştir." ifadeleri kullanıldı.

MGK Bildirisi'nde "Türkiye'nin Karadeniz'in kuzeyinde yaşanan gelişmelerdeki dengeli duruşu, küresel ve bölgesel barış gayretinin ne derece isabetli olduğu son gelişmelerle görülmüştür." denildi.

 Toplantıda Rusya- Ukrayna Savaşı görüşüldü. Toplantının ardından yayımlanan yazılı açıklamada, "Sorunlar Ukrayna'nın toprak bütünlüğü gözetilerek kalıcı çözülmeli" ifadesine yer verildi. 

Açıklamada, Montrö Sözleşmesi'nin tüm maddelerine titizlikle uyulması gerektiğinin de altı çizildi. 

MGK'nın sona ermesinin ardından yapılan yazılı açıklamada, "Türkiye'nin Karadeniz'de barış ve istikrarın idamesi için Montrö'nün uygulanması yanında ara buluculuk ve kolaylaştırıcılık çabalarını sürdüreceği belirtilmiştir." ifadesine yer verildi.