DEM Parti'den CHP'ye ittifak şartı

Önceki seçimlerde Altılı Masa'nın altında gizlenmek zorunda kalan DEM Parti, CHP'ye ittifak için şart koştu. DEM Parti Eş Başkanı, "Kapalı kapılar ardında bizi yıpratan bir tartışma oldu" dedi.

İYİ Parti'nin reddettiği CHP, ittifak arayışlarına devam ediyor. 

CHP Genel Başkanı Özgür Özel, eski adı HDP olan DEM Parti'ye gitti. İki partinin liderleri geçtiğimiz günlerde bir araya geldi, ittifak konularını görüştü. 

BBC Türkçe'ye konuşan DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç, dikkat çeken ifadeler kullandı: 

"Somut örnekten gideceğim. CHP geldi, 'Adayımızı destekleyin' dedi. Siz, 'Bir dakika durun, kent uzlaşısı arayacağız' mı diyeceksiniz? Mesela açıkladığınız yerlerdeki adayı çekip çekmemeye nasıl karar vereceksiniz? Şartlarınız ne olacak?" 

"KAPALI KAPILAR ARKASINI İSTEMİYORUZ"

2019'daki seçim stratejisinden ziyade kendi seçmenlerinin iradesinin sonuçlara yansımasını istediklerini söyleyen Tülay Hatimoğulları Oruç, "Kapalı kapılar ardında bizi yıpratan bir tartışma oldu. Yanımızda gözükün, gözükmeyin...Biz bu tartışmadan yorulduk. Bu toplum bunu hak etmiyor, DEM Parti’nin seçmeni de hak etmiyor. Türkiye hak etmiyor bunu" dedi.

DEM PARTİ MASAYA OTURMAK İSTİYOR

Sözlerine devam eden Oruç, daha sonra hangi partiyle iş birliği içinde olunacaksa şeffaf davranılması gerektiğini vurguladı.

Oruç, "Kiminle iş birliği içinde olacaksak, o iş birliği eşit koşullarda, masa etrafında herkesin gözü önünde görünür bir şekilde olsun istiyoruz" dedi.

DEM Parti Eş Genel Başkanı Tülay Hatimoğulları Oruç şunları da söyledi:

"2019'da salt iktidara kaybettirmek üzerine bir stratejisi geliştirmiştik. Bu dönem aynı stratejiyle gitmeyeceğimizi, kazanma stratejisinin de bizim için elzem olduğunu ortaya koyduk. Bu dönemde, kendi seçmenimizin, insanımızın iradesinin yerel yönetimlere yansımasını istiyoruz. Kapalı kapılar ardında bizi yıpratan bir tartışma oldu. Yanımızda gözükün, gözükmeyin... Biz bu tartışmadan yorulduk. Bu toplum bunu hak etmiyor, DEM Parti’nin seçmeni de hak etmiyor. Türkiye hak etmiyor bunu."

 

"ŞEFFAF DİYALOG" VURGUSU

"Parlamentoda grubunuz varsa eşit haklara sahipsiniz. Kiminle iş birliği içinde olacaksak, o iş birliği eşit koşullarda, masa etrafında herkesin gözü önünde görünür bir şekilde olsun istiyoruz. 'Biz bu adayı çok beğendik, harika bir adaydır'. Bu, bizim için tek başına iş birliği yapmak da yeterli olmayacaktır. O yüzden baştan açık, şeffaf, demokratik ilkeler çerçevesinde masaya oturulacaksa, diyalog kurulacaksa, bu ortaklıkları konuşmaya hazırız. Ancak daha henüz oturulmuş, konuşulmuş, müzakere edilmiş hiçbir şey yok."