Ekonomiye ve istihdama dev katkı sağlayacak! Türkiye'den "yeni koridor" hamlesi!

Zonguldak'ın Çaycuma ilçesine bağlı Filyos Beldesi'nde, içinde Filyos Limanı, Filyos Endüstri Bölgesi, Filyos Serbest Bölgesi ve Serbest Bölge Gelişme Alanı bulunan projede çalışmalar yoğun şekilde sürüyor.

 

 

Türkiye'de cari açığın en önemli nedenlerinden birinin enerji ithalatı olduğuna işaret eden Çeştepe, "2021'de Türkiye'nin enerji ithalatı yaklaşık 55 milyar dolar civarında. Toplam ithalatımızın da 250 milyar dolar olduğunu düşünürsek, bu yaklaşık toplam ithalatımızın yüzde 22'sini oluşturuyor. Başka bir ifadeyle, Türkiye'nin ithalatının 5'te birini enerji ithalatı oluşturuyor." dedi. Çeştepe, Karadeniz'de 540 milyar metreküplük doğal gaz rezervi bulunduğunu anımsatarak, "İlk planda 10 milyar metreküp üretimle başlanacak. Daha sonra bunun yıllık 20 milyar metreküpe çıkarılması planlanıyor. Bu, Türkiye'nin doğal gaz faturasının yıllık 5-6 milyar dolar azalması demek ki bu da tabii çok önemli bir rakam." ifadelerini kullandı.

"Bölgede enerjiyle ilgili tesisler, makine-ulaşım araçları, elektronik sektörü gibi daha çok katma değeri yüksek tesisler kurulacak. Dolayısıyla bunların da limanla birlikte bölge ve ülke ekonomisine, istihdamına önemli katkılar yapacağını söyleyebiliriz. Bu temel sanayiler yanında aynı zamanda bunların yan sanayileri de gelecek. Projenin sadece ekonomik değil, sosyal ve çevresel boyutları da söz konusu. Çünkü bu bölgede zaman içinde yerleşim yerleri kurulacak, insanlar buraya çalışmaya gelecekler. Bunların eğitim, sağlık, barınma ihtiyaçları olacak. Bunlar da bu sektörlerde talep yaratacak."