Erdoğan'dan son dakika 'emekli maaşı' açıklaması

Cumhurbaşkanı ve AK Parti Genel Başkanı Recep Tayyip Erdoğan, partisinin Kütahya mitinginde halka hitap etti. Erdoğan, "Kardeşlerimiz en düşüğü 10 bin lira olan emekli maaşı yeterli mi? Elbette değil. Peki emekli maaşlarını arzu ettiğimiz seviyeye nasıl yükselteceğiz. Devlet ve millet olarak daha fazla çalışacak, daha çok gelir elde edecek, ortaya çıkan kazançtan da emeklilerimize hak ettikleri parayı vereceğiz." açıklamasında bulundu.

Erdoğan'ın açıklamalarından öne çıkan başlıklar şöyle:

Sen Anadolu'nun beyler beyisin Kütahya, bugün de milli iradeye olan bağlılığınla Türkiye'nin beyler beyliğini hak ediyorsun.

"TEŞEKKÜR EDİYORUM"

Cumhurbaşkanlığı seçiminde şahsıma verdiğiniz yüzde 70 destek için teşekkür ediyorum. 31 Mart'ta da aynı desteği vermeye hazır mıyız? Şimdi de sizlerden Türkiye Yüzyılı belediyeciliği, gerçek belediyecilik için destek beliyorum. 

"FIRSAT VERMEYECEĞİZ"

Ülkemizin güvenliği ve istikbaline göz dikenlere asla fırsat vermeyeceğiz. Bu millet sırtını terör örgütlerine dayayanlara en güzel dersi sandıkta verecek. 

Şu anda emniyetten ne kadar katılım var diye sordum. 35 bin. Sandıkta da bunun yansıması lazım.

"MİLLETİMİZ OYUNLARINI ÇOK İYİ GÖRÜYOR"

Bayramı milli iradenin de bayramına dönüştürmeliyiz. Bunu Kütahya'nın yapacağına inanıyorum. Ülkemiz Gezi'den beri süren, 15 Temmuz'da daha da keskinleşen, 2018'den sonra alenileşen sıkıntılı süreçten geçiyor. Önümüze hangi badire çıkarsa çıksın ülkemizi hedeflerine doğru ilerlettik. Bu arada ciddi bedeller ödedik ödüyoruz. Yeri geldi darbecilere canımız pahasına direndik. Terör örgütlerini mağaralarına gömdük. Türkiye'de kendilerine yer bulamadılar.

Şehirlerimizin bir kısmında yapılan kirli ittifakları hep birlikte görüyoruz. Kiminde listeler geç veriliyor, aday isimleri sürekli değişiyor. Milletimiz de engin ferasetiyle kapalı kapılar ardında çevrilen dolapları, yapılan pazarlıkları, sahnelenen alicengiz oyunlarını çok iyi görüyor. Türkiye yüzyılı etrafında kenetlenip yolumuza devam edeceğiz. 

Bölgemiz sıkıntılı süreçlerden geçiyor. Hamdolsun ülkemizi hedeflerine doğru ilerliyoruz. Yer geldi darbecilere karşı, yeri geldi sınırlarımıza dayanan teröristlerle boğuştuk. Cudi, Gabar'da Besler'de gömdük. Türkiye'de kendilerine yer bulamadılar.

Hiç şüphesiz ekonomik darboğazla da mücadele ettik. Gönlümüz vatandaşlarımızın hayatlarının daha iyi şartlarda sürdürmesini istiyor. 

Türkiye karşılıksız elde ettiği gelir kaynaklarına sahip değildir. Bir her kuruşu çalışıp kazanmak zorundayız. Gelirlerimizdeki 1 trilyon gelirden fazlasını deprem harcamalarına harcadık. Emekli maaşlarına için ayrılan miktar 3 trilyon lira. En düşüğü 10 bin lira olan emekli maaşı ömrünü kendi ve ailesi için harcayan vatandaş için elbette yeterli değil. Arzu ettiğimiz düzeye devlet millet olarak daha fazla çalışacak, daha fazla gelir elde edecek ortaya çıkan gelirden de emeklilere hak ettiği parayı vereceğiz. birileri çıkıp 10 bin lira seyyanen ekleyelim diye emeklileri tahrik ediyor.

16 milyon emeklimiz var. Bunu eklemek demek 1.7 trilyon lira eklemek demek. Dikkat ediniz mevcut maaş tutarından bahsetmiyorum. Ek artışın maliyetini anlatıyorum. Ülkemizde tek çivi çakmasak, bütçeyi buraya aktarsak bile yetmiyor. Deprem harcamalarını tamamını bu iş için kullansak bile yine yeterli gelmiyor. Devletin çalışanlarına maaşlarına vermesek o zaman belki bu tutarı karşılayabiliriz.

"EMEKLİ MAAŞI YETERLİ DEĞİL"

Hayat pahalılığı ile de mücadele ettik. en çok etkileyen kesimin başında emekliler vardı. Gönlümüz vatandaşın hayatını daha iyi şartlarda sürdürmesini istiyor. Ekonomi dediğiniz olay hesap kitap işidir. Dengeyi tutturamazsanız 70'lerde, 90'lardaki gibi siyasi sosyal çalkantıların pençesine düşmeniz kaçınılmazdır. Türkiye karşılıksız elde ettiği gelir kaynaklarına sahip değildir. Bir her kuruşu çalışıp kazanmak zorundayız.

Kardeşlerimiz en düşüğü 10 bin lira olan emekli maaşı yeterli mi? Elbette değil. Peki emekli maaşlarını arzu ettiğimiz seviyeye nasıl yükselteceğiz. Devlet ve millet olarak daha fazla çalışacak, daha çok gelir elde edecek, ortaya çıkan kazançtan da emeklilerimize hak ettikleri parayı vereceğiz. Birileri çıkıyor seyyanen zam yapın diyor. Emekli maaşına 7 bin TL eklemek bütçeden 1.9 trilyon lira eklemek demek. 

2024 yılı boyunca ülkemizde tek çizi çakmasak tüm yatırım bütçesini buraya aktarsak bile buraya yetmiyor. Deprem harcamalarını buraya harcasak yine yetmiyor. 

Burada konuştuğumuz emeklilerimizin mevcut maaşları değil, istenen seyyanen artış talebidir. Seyyanen artışların emekli maaşları arasında yarattığı adaletsizliğin farkındayız. Sırtında yumurta küfesi taşımayanlar istediği gibi atıp tutabilirler. 

Hayat pahalılığı başta, ekonomik dengeleri yerli yerine oturtmak için güçlü program uyguluyoruz. Yıl sonundan itibaren olumlu sonuçları görmeye başlayacağız.

Sadece 6 Şubat depremlerinin maliyeti 104 milyar dolar. 

KÜTAHYA'YA YATIRIMLAR

Türkiye'nin nereden nereye geldiğinin en büyük ispatı şehirlerimize yaptığımız yatırımlardır. Bu kapsamda son 21 yılda Kütahya'ya 101 milyar liranın üzerinde yatırım yaptık. Eğitimde 2 bin 900 adet yeni derslik inşa ettik. Şehrimize ikinci devlet üniversitesi olarak Kütahya Sağlık Üniversitesi'ni kurduk. Gençlik ve sporda yükseköğrenim yurt yatak kapasitesini 12 bin 493'e çıkardık. 61 adet spor tesisi inşa ettik. Kütahya'ya, kendine yakışacak bir stadyum kazandırmak için çalışmalara başladık. Sosyal yardımlarda ihtiyaç sahiplerine 2,6 milyar lira tutarında kaynak aktardık.

Sağlıkta 320 yataklı Evliya Çelebi Devlet Hastanesi başta olmak üzere toplamda 1050 yataklı 11 hastaneyle birlikte 43 sağlık tesisi inşa ettik. Toplam 610 yataklı Kütahya Şehir Hastanemizin inşasında sona geldik. Son teknik testlerini de tamamladıktan sonra inşallah çok yakında sizlerin hizmetine vereceğiz. Şehrin ihtiyacına göre önümüzdeki dönemde 800 yataklı bir eğitim araştırma hastanesini de gündeme alabiliriz. Ayrıca Domaniç Entegre İlçe Hastanemizin inşası başta olmak üzere 5 sağlık tesisinin yapımına devam ediyoruz. Kütahya'da TOKİ kanalıyla 12 bin 802 konutun yapımını tamamlayıp hak sahiplerine teslim ettik. 1521 konutun yapımı sürüyor. Kütahya'da 9,2 milyon metrekare alanda kentsel dönüşüm çalışması yürütüyoruz. Şehrimizdeki 6 millet bahçesi projemizden 3'ünü tamamlayıp hizmete sunduk, diğerleriyle ilgili çalışmalar devam ediyor.

Ulaştırmada Kütahya'da bölünmüş yol uzunluğunu 359 kilometreye çıkardık. Abide-Simav yolunun ilk 15 kilometrelik kısmını tamamladık. Kalanıyla ilgili hazırlıklara devam ediyoruz. Abide-Pazarlar ve Emet-Simav yollarını, Germiyan ve Zafertepe kavşaklarını bu sene bitiriyoruz. Çavdarhisar-Abide yolunu, Dursunbey-Tavşanlı yolunu, Hisarcık-Gediz yollarını önümüzdeki sene tamamlıyoruz. Şehrimizin hem Eskişehir ve Afyon çıkışlarındaki trafiği rahatlatacak hem de OSB'lerimiz arasındaki ulaşımı kolaylaştıracak bir yol projesini hayata geçireceğiz. Ayrıca mevcut projenin yerine şehrin daha yakınından geçecek bir çevreyolu üzerinde de çalışıyoruz.

HIZLI TREN DURAKLARINDAN BİRİ DE KÜTAHYA'DA OLACAK

Kütahya içindeki bütün demir yollarını yeniledik. Eskişehir-Kütahya-Balıkesir hattını elektrikli, sinyalli hale getirip modernize ettik. Eskişehir-Antalya Hızlı Tren Hattı hayata geçtiğinde duraklarından biri de Kütahya olacak.

Kütahya'ya 21 baraj ve 8 gölet inşa ettik. 5 baraj ile bir gölet daha inşa ediyoruz. Son 21 yılda inşa ettiğimiz sulama projeleriyle Kütahya'da 168 bin zirai araziyi sulamaya açtık. Yapımı devam eden 21 sulama tesisimiz ile toplam 204 bin dekar araziyi daha sulamaya açacağız. İnşa ettiğimiz 118 adet taşkın koruma tesisiyle Kütahya şehir merkezi, 144 yerleşim yeri ve 11 bin dekar araziyi taşkın zararlarından koruduk, 8 adet dere ıslahının inşası sürüyor.

Kütahyalı çiftçilerimize yaklaşık 16 milyar lira tutarında tarımsal hibe desteği verdik. Kütahya'da 6 yeni OSB, bir teknopark, 9 Ar-Ge merkezi kurduk. Biraz sonra açılışını yapacağımız seramik fabrikalarıyla Kütahya'nın bu alandaki marka değerini küresel ölçekte güçlendiriyoruz. İstihdamı desteklemek için Kütahya'daki işverenlere toplam 3 milyar lirayı aşan prim teşviki verdik.

Enerjide Kütahya'ya, Çavdarhisar'a, Çitgöl'e, Demirci'ye, Emet'e, Gediz'e, Hisarcık'a, Kuruçay'a, Simav'a ve Tavşanlı'ya doğal gazı getirdik. Bu yıl içinde Eskigediz, Maşa ve Seyitömer'e, 2026 yılında Altıntaş ve Domaniç doğal gaz arzı sağlamayı hedefliyoruz. Hedefimiz en kısa sürede Kütahya'da doğal gaz olmayan ilçe ve belde kalmayacaktır.