Financial Times İsveç analiz

İsveç'in NATO üyeliğinin Kur'an-ı Kerim'in yakılmasıyla zora girdiğini belirten FT, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarda kalması durumda, İsveç'in NATO üyeliğine onay çıkmasının aylar belki de yıllar alabileceğini söyledi.

Müslüman karşıtı siyasetçi Rasmus Paludan, İsveç'te Türkiye'nin Stockholm Büyükelçiliği önünde kendisine verilen izinle Kur'an-ı Kerim'i yaktı.

Danimarka ve İsveç çifte vatandaşı olan aşırı sağcı Sıkı Yön Partisi (Stram Kurs) lideri Paludan'ın İslam'ı hedef alan hareketi, Türkiye'de sert tepkilerle karşılandı.

İktidarıyla muhalefetiyle Türkiye'den İsveç'e arka arkaya tepkiler yükselirken, MHP lideri Devlet Bahçeli, "İsveç'in NATO üyeliği bu şartlar altında Gazi Meclis'in onayından geçemeyecektir. Dinimize, dilimize, değerlerimize; Türk ve Türkiye Yüzyılı hedeflerimize hıyanetin ve saygısızlığın muhakkak bir sonucu olacaktır" dedi.

"İSVEÇ'İN NATO ÜYELİĞİ ZORA GİRDİ"

Financial Times (FT) gazetesi, Paludan'ın çirkin hareketinden sonra İsveç'in NATO üyeliğinin çıkmaza girdiğini yazdı. "Başvuru, Türk büyükelçiliği önünde Kur'an-ın yakılmasıyla tehlikeye girdi" başlıklı haberde, İsveç Başbakanı Ulf Kristersson ve Dışişleri Bakanı Tobias Billström'ün, Türkiye'de halktan gelen şiddetli tepkinin ardından öfke dalgasını yatıştırmaya çalıştığına dikkat çekildi.

Stockholm Üniversitesi Türkiye Araştırmaları Enstitüsü Direktörü Paul Levin, NATO müzakerelerinin derin bir krize sürüklendiğini belirterek, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın iktidarda kalması durumda, İsveç'in NATO üyeliğine onay çıkmasının aylar belki de yıllar alabileceğini söyledi.