Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati'den önemli açıklamalar

Son dakika haberi! Hazine ve Maliye Bakanı Nureddin Nebati, TRT yayınında ekonomi gündemine ilişkin açıklamalarda bulunuyor. 

Bakan Nebati'nin açıklamalarından satır başları; 

(Ekonomide Türkiye modeli) Hem bir model öne sürüyoruz hem de sayın Cumhurbaşkanımız bir manifesto yayınladı ve o andan itibaren Türkiye'de birçok şey değişti. Bu değişim aslında bir normalleşme. Son birkaç aydır yaşanan kur atakları aslında normal olmayan bir şeyin tartışılmasıydı, şimdi normale döndük. Önümüzdeki yıl bunun semerelerini açıkça göreceğimiz bir yol olacak.

 

21. yüzyıl çok farklı bir yüzyıl. Bu yüzyıl egemenlerin tahtlarının sarsıldığı, çok ciddi sancılarla dönüşüm ortaya koyduğu, medeniyetlerin adeta yarştığı, tahterevalli örneğinde olduğu gibi birbirleriyle yer değiştirdiği bir süreç.

Türkiye 2020 yılında çok önemli bir şey yaptı. Krizde fırsatları en iyi şekilde kullanan bir ülke oldu. Türkiye 2020 yılında doğrudan yatırımları 12,7 milyar dolara ulaştı. Sıcak parayı sevmiyoruz, istemiyoruz. Çünkü ne zaman geleceği belli, ne zaman gideceği belli değil.

Tabii ki kırılganlıklarımız var. Bu kırılganlıklar üzerinde çalışıyoruz. Orta gelir tuzağından çıkmak istiyoruz.

Bu ekonomik model Türkiye'nin şartlarına uygun haline gelirse özgür ve özgün olacak. Tabii ki bu 20 yılda çok önemli işler de becerdik. Küresel ekonomiden aldığımız pay yükseldi. İhracattan aldığımız pay da yükseldi.

Çin'den sonra dünyada ikinci olarak büyüyen ülke konumuna geldik. 2020'deki muhteşem değişimi tesadüfen oldu dediler. Biz her çeyrekte rekorlar kırarak geldik. Büyümede çift haneye doğru, hedeflerimizin de ötesine doğru gidiyoruz. Biz bir psikolojiyi iyi yönetttik ama birileri kötüye gidiyor dedi. Kötüye giden ülkede yeni açılan işletme sayısı artar mı azalır mı? 2021 yılında da biz büyüyoruz, umudumuz var ve geleceği çok iyi planlıyoruz.

Türkiye 46 ülkeye 1 milyarın doların üzerinde ihracat yapıyor. Türkiye sadece bir şey üretmiyor. Sadece bir şeye odaklanmış değil. Bundan sonra katma değeri yüksek ürünler üretmeliyiz. Bankalarımız güçlü, sermaye yeterlilik oranımız da gayet iyi. Bütçe açığımız düşük. Yüzde 3,5 demişiz, 3,5'un da altında. Dünya cari açıkla, bütçe açıklarıyla uğraşırken Türkiye yüzde 3,5'un altında bütçe açığıyla gidiyor.

Cumhurbaşkanımız bir açıklama yapıyor ve bu açıklama piyasanın deyimiyle satın alınıyor. İnsanlar gece dövizlerini bozdurmaya başlıyor. Türkiye Cumhuriyeti'nde Merkez Bankası'nda başkanlık yapmış olan bi beyefendi diyor ki "Bu bir müdahale ile yapılmıştır". Hiçbir şekilde müdahale olmadı. Bu spekülatif değil de nedir? Cumhurbaşkanımız kürsüden indiğinde düşmeye başlamıştı, çünkü bu köpüktü.

Dün bir tane daha çıktı, yüzde 18 KDV gelecekmiş. Döviz alım satım işlemi kambiyo işlemidir, nasıl KDV gelir.

Türkiye'de bugüne kadar sermaye kontrolüne gidilmedi. Bu ülkede can güvenliği, mal güvenliği, ırz güvenliği, inanç güvenliği sağlanmıştır. Sosyal medyadaki saldırılarla olmaz, Türkiye güçlü bir ülke. Modelimiz yüksek büyüme, düşük cari açık. Modelimizin temeli bu.