İstilacı böcekler ABD’yi işgal etti

Amerika Tarım Bakanlığı Orman Servisi Güney Araştırma İstasyonu, McGill Üniversitesi, ve Kuzey Carolina Eyalet Üniversitesinden araştırmacılar, istilacı" böceklere yönelik ülke genelinde 30 bin bölgeden gelen verileri değerlendi.

"İstilacı" böceklerin, 30 yıl içinde kent bölgelerindeki 1,4 milyona yakın dişbudak ağacını kurutabileceğini tespit eden araştırmacılar, kuruyan ağaçların maliyetinin 900 milyon dolara ulaşabileceğini belirledi.

Araştırmacılar, ağaçların yüzde 95 oranında zümrüt dişbudak kurdu nedeniyle kuruduğuna dikkati çekti.

Pirinç büyüklüğündeki istilacı böceklerin 6 bin bölgedeki fraxinüs türüne ait dişbudak ağaçlarının tamamını yok edeceği öngörüsü paylaşıldı.

Anavatanı Çin olduğu bilinen böcek türünün en çok New York, Chicago ve Milwaukee gibi şehirlerdeki ağaçları etkileyeceği, bu bölgelerde ağaç çeşitliliğinin sağlanması gerektiği söylendi.

Amerika'ya Çin'den geldiği belirtilmişti

Zümrüt dişbudak kurdu, Amerika'da ilk olarak 2002 yılında tespit edilmiş ve kısa zamanda New York başta olmak üzere 35 eyalete yayılmış, bazı bölgelerde Dişbudak ağaçlarını hızla kurutmuştu.

Doğu Asya'ya özgü ağaç kurdunun Amerika'ya Çin'den ticari gemilerle geldiği bilgisi medyada yer almış, istilacı böcekten ağaçları korumak için büyük bütçeli projeler uygulansa da sonuç vermemişti.

Bilim adamları tarafından Amerika'daki ormanlar için en tehlikeli haşere olduğu ifade edilen böcek, dişbudak ağacının kabuğuna yumurtalarını bırakmak suretiyle ağaçtaki su ve besin dengesini bozuyor ve kısa zaman içinde kurumasına sebep oluyor.