İsveç Dışişleri Bakanı'ndan Türkiye açıklaması

Tüm dünya 11-12 Temmuz'da gerçekleşecek NATO zirvesine kilitlendi. NATO Zirvesi'nin en önemli gündemlerinden biri İsveç'in üyeliği. Finlandiya'nın Nisan 2023'te üyeliğe kabul edilmesinden sonra İsveç'in üyelik sürecinin de bir an önce tamamlanması için hem NATO'dan hem de birçok NATO ülkesinden en üst seviyede daha önce açıklamalar yapıldı.

Ancak Türkiye'nin meşru güvenlik endişelerinin giderilmesi konusundaki beklentinin karşılanmaması, İsveç'te terörle mücadele için yapılan yasal düzenlemelerin uygulamada henüz beklenen sonuçları vermemesi bu ülkenin üyelik sürecinin önünde engel teşkil ediyor.

İSVEÇ SESSİZLİĞİNİ BOZDU

Zirveye az bir zaman kala taraflardan açıklamalar gelmeye devam ederken İsveç de sessizliğini bozdu.

Vilnius'taki zirveden önce SVT kanalına konuşan Dışişleri Bakanı Tobias Billström İsveç'in ittifakın tam üyesine geçmesinin an meselesi olduğuna inanıyor.

SVT'de yayınlanan haberde şu ifadelere yer verildi:

Pazartesi günü, Başbakan Ulf Kristersson ve Türkiye Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan, NATO Genel Sekreteri'nin başkanlık ettiği olağanüstü bir toplantıda bir araya geldi. Ancak Billström, bunun nasıl sonuçlanabileceği konusunda spekülasyon yapmak istemiyor:

"Beklediğimiz, elbette Cumhurbaşkanı Erdoğan'dan bir mesaj aldığımız bir noktaya gelmemiz, yeşil ışık yakılması, TBMM'de onay sürecinin başlayabileceği mesajı."

"ÜZERİMİZE DÜŞENİ YAPTIK"

Billström, İsveç'in geçen yıl Madrid'de düzenlenen NATO zirvesinde İsveç, Finlandiya ve Türkiye'nin imzaladığı üçlü anlaşmanın üzerine düşen kısmını yerine getirdiğini savundu.

İsveçli bakan, İsveç'in üyeliğini henüz onaylamamış olan Macaristan'ın bunu Türkiye'den önce yapmasını beklediğini de sözlerine ekledi.