İTÜ, 1 saniyede koronavirüsü tespit edebilen kit geliştirdi

İstanbul Teknik Üniversitesi (İTÜ) Fen-Edebiyat Fakültesi Kimya Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Yusuf Yağcı danışmanlığında, doktora öğrencisi Tuğba Çeliker ile Ege Üniversitesi'nin farklı fakülte ve bölümlerinden araştırmacılar, koronavirüse ilişkin yeni bir gelişmeye imza attı.

Cep telefonu tabanlı hızlı tanı kiti ile anlık tespit edebilmek amacıyla çalışma yapan araştırmacılar, laboratuvar ortamında prototip geliştirmek amacıyla yürütülen çalışma kapsamında, yeni bir sentetik yöntemle floresans ve biyo uyumlu polimerik malzeme ile kağıt tabanlı bir tanı kiti tasarladı.

AA’nın haberine göre; geliştirilen sistemle koronavirüs ve varyantları, tükürükten alınan örnekle bir saniye gibi kısa sürede tespit edilebilecek.

Prof. Dr. Yusuf Yağcı, koronavirüs ve diğer varyantlarını anlık olarak tespit edebilmek için Ege Üniversitesi'nden araştırmacılarla translasyonel bir çalışma modeli başlattıklarını, bu kapsamda floresans ve biyo uyumlu polimerik malzeme ile koronavirüs varyantlarını tespit eden test sistemi geliştirdiklerini belirtti.

“Pandemi dönemlerinde hastaları hızlı test edilebilme fırsatı sağlıyor”