Kalp atışından enkaz altındakileri tespit edebilen mucize cihaz

Kahramanmaraş merkezli 7.7 ve 7.6 şiddetindeki depremlerin ardından bölgede arama-kurtarma çalışmaları sürüyor. Bu noktada, enkaz altındaki vatandaşların tespit edilebilmesi için gerekli teknolojiler de gündeme geliyor. Finder MK4 isimli cihaz, kalp atışından enkaz altındaki vatandaşların tespit edilmesini sağlıyor.

Kahramanmaraş merkezli iki büyük depremin ardından 10 ilimizde büyük bir yıkım yaşandı. Depremin 4. gününde arama kurtarma çalışmaları sürüyor.

Bölgedeki çalışmalar sürerken, arama-kurtarma çalışmalarında yardımcı olabilecek teknolojiler de gündeme geliyor. Bunlardan biri de enkaz altındaki insanların kalp atışını yakalayarak yer tespiti yapabilen cihaz FINDER MK4.

FINDER MK4 NEDİR? NASIL ÇALIŞIYOR?

NASA-JPL tarafından geliştirilen FINDER MK4 aslında 2015 yılından beri kullanılıyor. Meksika ve Nepal'deki afetlerde de kullanılan bu teknoloji, düşük güçlü mikrodalgalar göndererek kalp atışını ortaya çıkaran hafif titreşimlerle enkaz altında kalan depremzedeyi tespit ediyor.

El çantası büyüklüğünde olan cihaz, üzerindeki lityum pilden güç alıyor. Cihaz yaklaşık 30 fit (9 metre) moloz yığınlarına veya 20 fit (6 metre) katı betona nüfuz etme özelliğine sahip.

FINDER MK4'ün en büyük avantajı ise, depremzedeyi tespit edebilmesi için depremzedenin bilincinin açık olmasına ihtiyaç duymaması. Sadece kalp atışı üzerinden enkaz altındaki hayatta olan insanları tespit edebilen cihaz geleneksel arama kurtarma araçlarına göre çok avantajlı.

Shiftdelete.net'in haberine göre, 25 bin dolar seviyesinde bir fiyata sahip olan cihazın Türkiye’ye yardım için 15 bin dolara gönderebileceği ifade ediliyor.