Kasko fiyatları nereye gidiyor? Geçen sene 879 bu sene 5 bin!

Pandeminin başından bu yana dünyada bir otomobil krizi yaşanıyor. Türkiye’de vergilerin yüksek olması vatandaşın araç satın almasını güçleştirirken, son iki yıldır sıfır otomobil teminindeki sorunlar ikinci el fiyatlarını yükseltti. Öte yandan bankaların sunduğu mevduat faizlerinin enflasyon karşısında düşük olması da ikinci el konut ve otomobili birer yatırım enstrümanı haline getirdi.

Ticaret Bakanlığı 6 ay ve 6 bin kilometre şartı getirerek piyasayı bir nebze de olsa kontrol altına aldı. Bugün otomobil sahipliği sadece aracın fiyatı ile bitmiyor, yıllık vergileri, muayenesi, zorunlu trafik sigortası ve kaskosu derken otomobil sahibi olarak kalabilmek de orta sınıfı zorlamaya başladı.

Akademisyen ve sigorta uzmanı Turusan Bağcı bugün Türkiye’de 4.5 milyon aracın sigortasının olmadığını söylüyor. Bugün İstanbul’da yeni trafiğe çıkacak bir araç için uygulanan azami trafik sigortası prim tutarı 3 bin 298 TL. Zorunlu Trafik Sigortası yaptırmamanın cezası ise 169 lira. Sigorta şirketleri eski poliçelerinden doğan yükümlülükleri sebebiyle 2022’nin ilk çeyreğinde 2.9 milyar TL rekor zarar açıkladıklarını duyurmuştu.  

Kasko bedellerindeki astronomik artışlar düşündürüyor. Geçen yıl hasarsızlık indirimi sonrası 2013 model, 1.4 motor hatchback otomobilinin kaskosu için 837 TL ödeyen bir vatandaşa, bu yıl mevcut sigorta şirketi dışında 8 farklı sigorta şirketinden 5 bin 576 TL ila 12 bin 398 TL arasında değişen zamlar yapıldı.