Memur toplu maaş sözleşmesinde kök maaş bilmecesi! Bu detay memurların canını sıkacak

Milyonlarca memur ve emeklisini ilgilendiren toplu sözleşme görüşmeleri 1 Ağustos tarihinde başlıyor. Görüşmelerde Memur-Sen olacak. Memur-Sen hem maaş artış oranları hem de kira yardımının da aralarında bulunduğu 120 maddelik bir teklifle masaya oturmaya hazırlanıyor.

 

Memur-Sen hazırladığı 120 maddelik teklifi ise 24 Temmuz Pazartesi günü kamuoyu ile paylaşacak. Geçtiğimiz hafta içi çalışmalarını hızlandıran Memur-Sen, sözleşme tekliflerini ve izlenecek yol haritasını belirlemek üzere dün Genişletilmiş Başkanlar Kurulunu topladı.

KÖK MAAŞ BİLMECESİ

Memurların alacağı maaş zammı için enflasyonun yanı sıra toplu sözleşmedeki zam oranı da belirleyici oluyor. Ancak toplu sözleşme zam oranı için çok önemli bir iddia ortaya atıldı.

Temmuz ayı başında TBMM’de kabul edilen yasaya göre memurların kök ücretlerine yapılan zam yüzde 17.55 oldu. Yani 11 bin 848 lira olan en düşük memur kök maaşı yapılan zamla 13 bin 927 liraya çıktı. 8 bin 77 liralık seyyanen zam ise kök ücretlere eklenmedi, ilave ödeme olarak kabul edilerek maaşlara yansıdı.

Ancak 2024-2025 yıllarına ait toplu sözleşme görüşmelerinde verilecek zam 22 bin lira üzerinden değil, memurların kök maaşı üzerinden yani 13 bin 927 lira üzerinden hesaplanacağı öğrenildi.