Nerede koalisyon orada kaos!

Cumhurbaşkanlığı Hükümet Sistemi'ne geçen Türkiye’de 6'lı koalisyon masası, Parlamenter Sistem'e dönmek için birlik oluşturdu. CHP'nin başını çektiği ittifakın anlaşabildiği tek konu olan “parlamenter sistem”, yürürlükte olduğu ülkelerde siyasi istikrarsızlık sebebiyle kaos ve kargaşaya sebep olmaya devam ediyor. 2021’den beri kalıcı hükümetin kurulamadığı Bulgaristan’daki 5. seçimden yine “seçim” çıktı.

Bulgaristan'da son 2 yılda 5’inci kez düzenlenen erken genel seçimlerde, seçimi GERB ve SDS’den oluşan iki partili ittifak kazandı. Ancak iki parti de parlamentoda hükümeti kuracak çoğunluğa ulaşamadı.

Eski Başbakan Boyko Borisov liderliğindeki “Bulgaristan'ın Avrupalı Geleceği için Vatandaşlar Girişimi” (GERB) ile “Demokratik Güçler Birliği” (SDS) partilerinden oluşan ittifak, oyların yüzde 26,54'ünü alarak seçimi birinci sırada tamamladı.

ERKEN SEÇİM KAPIDA

Hiçbir siyasi partinin mecliste 121 sandalyeye ulaşamadığı seçimde, partilerin yakında koalisyon hükümeti kurmak için görüşmelere başlaması bekleniyor. Uzmanlar, meclisteki partilerin koalisyon kurmakta güçlük çekeceğini belirterek, seçim sonucunu “toplumun bölünmesinin açık işareti” olarak nitelendiriyor. Uzmanlar sonbaharda düzenlenecek yerel seçimlerle birlikte Bulgaristan’ın yeniden erken seçime gideceğini ön görüyor…

Türkiye’de 6’lı koalisyon masasını oluşturan CHP, İyi Parti, Saadet Partisi, Gelecek Partisi, Deva Partisi, Demokrat Parti’nin ülkeye ortak vaadi olan Parlamenter Sistem, yakın dönemde Avrupa’da ve dünyada birçok ülkede siyasi belirsizliğe yol açtı. İtalya’dan İngiltere’ye, İsrail’den Belçika’ya, Bosna’dan Peru’ya geniş coğrafyada aylar boyunca kurulamayan hükümet, yönetilemeyen ülke, çatırdayan ekonomi örneklerini gösterdi.