Pembecik Köyü Muhtarı Ahmet Doğan'dan İddialara Yanıt!

Pembecik Mahalle Muhtarı Ahmet Doğan'ın gönderdiği açıklama metni:

Hakkımızda Yapılan “Yörükler Zor Durumda” konulu Haber ile ilgili açıklama metni
Bizler Orman Kanunu ilgili maddesi tarafından desteklenen orman köylüleriyiz. Tarım ve Hayvancılık ile geçimimizi sürdürmekteyiz. Hakkımızda 30 Aralık 22 tarihinde -Özgür İfade- gazetesinde yayımlanan röportaj yapılan haberde;

1- İlçe Kaymakamımıza baskı uyguladığım şeklinde bir açıklama yapılmış olup, benim idari amirime bilgi paylaşmamdan öte bir durumun olması, ithamda bulunulması akla mantığa ziyan, gerçek olmasının mümkün olmayacağı bir durumdur, üzülerek okuduk.

2- Konar-Göçer Yörüklere sıkıntı çıkardığımız söz konusu olmuştur. Yörükler bizim kardeşimizdir, mahallemizde 2021 yılında çıkan büyük yangında ormanlarımızın %70 inin yanmış olduğunu Pervin SAVRAN hanım bizzat kendisi haberde ifade etmiştir. Yangından kalan otlak saha, köylü çoban vatandaşlarımıza da yetmemekte, alan sıkıntısı yaşanmaktadır. Konar göçerlerde köylüye ait alana rastgele oturunca kavgalar baş göstermektedir. Amacımız yörükler’e sıkıntı çıkarmak değil meydana gelebilecek tartışmaları önlemektir. Halen mahallemizde izinli ve geçici toplamda 6 yörük aile bulunmaktadır.

3- Bahse konu olay benim işyerimden 7 km aşağıda cereyan etmektedir ve yörüklerimizin hayvanlarını dereden sulanmasının işyerine fayda yada zarar sağlaması asla söz konusu değildir. 17 yıldır işyerimin ve seralarımın olması bana yeterli maddi desteği veriyor. Kimseden harici maddi bir beklentim yoktur. Haberde bu satırda esefle okuduğumuz bir bölümdür ve kesinlikle gerçeği yansıtmamaktadır. Köylülerimizin dertli ve kendilerince haklı oldukları davasına gölge düşürmek için söylenmiş olabileceğini düşünüyorum.

4- “Yörük İbrahim BACAK Orman İşletmesinden izinli alandan çıkarılıyor” diye gösterilen belge, başka ilçede başka mahalleye ait izin belgesi olup, olayın cereyan ettiği noktadan 10 km ilerde olan bir otlatma izin belgesidir. Kendi talebi ile Bozyazı Gözce mahallesi 155 nolu bölmeye izin verilmiş ve belgesi düzenlenmiştir. Olayın cereyan ettiği yer Aydıncık ilçesi Pembecik mahallesi 129-130 nolu bölmeler olup orman köylüsü Arif KUBAŞ adına kayıtlıdır. İbrahim BACAK halen köylüye ait bu alanda konaklamaktadır.

5- Konu hakkında idari makamların bilgisi dahilinde, mahallemizde Arif KUBAŞ adına kayıtlı alanda oturan İbrahim bacak ile bu durumdan etkilenen 10 köylü çoban, Bozyazı orman müdürümüz Kenan ÇETİN, İşletme şefimiz Hüseyin SAYIN ile arasında Yörük derneklerinden “Sarıkeçili Dayanışma Derneği” Başkanı Pervin SAVRAN ve “Çukurova Yörük Türkmenler Derneği” adına Cengiz ÇETİNÖZ’ ün katılımıyla toplantı yapılmış olup, sorunlar yerinde dinlenmiş çözüm olarak, köylü çobanlarımız ile Yörük İbrahim BACAK arasında tampon bölge anlaşması yapılarak mevcut sahada devamlı oturabilmesi imkanlarının genişletilmesi ve rahatlatılması için, orman işletmesi yol genişletme sözü vermiş ve orman işletmeye ait iş makinaları aynı gün hemen işleme başlamıştır, Pembecik Sulama Kooperatifimizde kapalı sulama sistemimiz üzerinden İbrahim BACAK ın şuan konakladığı noktaya su verme taahhüdü vermiş ve hep birlikte mutabakat metni hazırlanıp imza altına alınmış sorun aslında kalıcı olarak çözülmüştür.

Toplantı sonunda görüşülen konular ile ilgili tutanaklar düzenlenmiştir. Anlaşma Sağlandığı için herkes birbiri ile kucaklaşarak ayrılmıştır. Bütün bu güzel yapıcı çalışmalar sonunda yapılan bu haber, yapılan tüm bu mücadele ve emeklere gölge düşürmüş Yörükler ile köylüler arasında gerginliği artıran bir haber olmuştur. Bundan kim nasıl bir çıkar sağlamak istiyor bunuda henüz kavramış değiliz. Yörük kültürü yaşatılmalıdır bizde canı gönülden destekliyoruz ve her zaman yanlarındayız. Fakat köylü çobanlarda yok sayılmasın, köylünün merasına tecavüz edilmesin, onlarda köyünde merasında evinde huzurlu yaşama hakkını kullansınlar. Yörük kültürünü korurken, köylü çobanı aciz duruma düşürmek kimsenin menfaatine olamaz. Devlet büyüklerimizin mera sorununun da köylü ile Yörük çobanı karşı karşıya getirmeden daha geniş ve daha kapsamlı bir çözüm üretilmesi gerektiğini düşünüyorum. Hakkımızda yapılan itham edici ve zan altında bırakan bu habere çok üzüldüğümüzü, bu açıklamayı yapma ihtiyacı duyduğumuzu halkımıza ve tüm Yörük arkadaşlarımıza saygılarımla arz ederim. Gökkuşağı gibi tüm renkleri ile hepimiz = “TÜRKİYE” yiz. 30-12-2022

Ahmet DOĞAN
Aydıncık/Pembecik Mahalle Muhtarı