Rusya ve Türkiye anlaştı! Türk savaş gemileri harekete geçiyor

Ukrayna'daki durum nedeniyle Afrika'dan Ortadoğu'ya pek çok bölge tahıl kıtlığı endişesi yaşarken, sevkiyat sorunun çözülmesi için Türkiye, Rusya ve Ukrayna arasında bir ön plan üzerinde anlaşıldığı bildirildi.

İzvestiya'nın özel haberine göre plan şu şekilde işleyecek:

"Türk ordusu Odessa kıyılarını mayından arındırmakla görevli olacak. Odessa limanında tahıl yüklenecek gemiler, belirlenen koordinatta, Karadeniz'in tarafsız sularına kadar Türk savaş gemilerinin refakatinde yol alacak. Ukrayna kara sularından çıkılıp Karadeniz'in tarafsız sularına girildiğinde güvenli geçişi sağlamak ve provokasyonu önlemek için, tahıl gemilerine Türk gemilerine Rus savaş gemileri de eşlik edecek. İstanbul Boğazı yakınına kadar tahıl gemileri, Türk ve Rus savaş gemilerinin refaketinde yol alacak."

İzvetsiya şu an gemilerin rotalarının detaylandırıldığını duyurdu. Ukrayna, Türk gemilerinin mayın temizliği için kara sularına girmesini ve bir “tahıl koridoru” oluşturmasını kabul etti.

Rusya Dışişleri Bakanı Lavrov'un Türkiye'yi ziyareti sırasında, 8-9 Haziran'da "yol haritasının" onaylanacağı belirtildi.