Sömürgeciliğin diğer yüzü: Yoksulluk!

Şaka gibi olay! Petrol zengini ülkede bu kadar da olur mu?

Afrika kıtasının petrol ve doğal gaz zengini ülkesi Nijerya'da benzin istasyonlarında oluşan uzun kuyruklar nedeniyle halk "karaborsaya" yöneldi. Dağıtım sektöründeki sorunlar nedeniyle sık sık benzin sıkıntısının yaşandığı Nijerya'da, özellikle yılbaşına yaklaşan tarihlerde insanlar benzin bulmakta zorluk çekiyor.

Petrol kıtlığının yaşanacağına dair söylentiler halk arasında dolaşmaya başladığında istasyonlarda uzun kuyruklar oluşurken, birçok karaborsacı da yol kenarlarında benzin satıyor. Nijerya hükümeti, daha önce petrol ürünlerine sübvansiyon ödenmesi için yılda milyarlarca dolar harcadığını açıklamıştı.

Hükümet, 2021'de akaryakıt sübvansiyonlarını kaldırarak bunun yerine yoksullara ulaşım desteği vermeyi değerlendirmiş fakat böyle bir adımın durumu daha da kötüleştirebileceği gerekçesiyle mevcut politikasına bağlı kalmıştı. Ülkede hükümetin sübvansiyon konusunda kesin bir karar vermemesi nedeniyle benzin istasyonlarının çoğu yakıt satışını durdurdu. Bu nedenle halk, benzine ulaşmada yol kenarındaki satıcılara muhtaç kaldı.

- "Benzin istasyonları, fiyatlar yükselecek diye satış yapmıyor" Sokaklarda bidonla benzin satan İbrahim Bashiru, AA muhabirine, sokakta satışı sadece benzin sıkıntısı yaşandığı dönemde yaptıklarını söyledi. Bashiru, çoğu benzin istasyonunda yakıtın bulunduğunu ancak benzin fiyatlarının artması umuduyla satış yapmadıklarını belirtti. Sokakta benzin satma işini aciliyeti olan kişilere yardımcı olmak için yaptıklarını belirten Bashiru, "Böyle dönemlerde sadece hükümetin benzin istasyonları açık oluyor ve onlarda da uzun kuyruklar oluyor. Sıra beklemek istemeyen kişiler ise bizden yakıt alıyor." dedi. Bashiru, bu işten ciddi para kazandıklarını, normal benzin fiyatının 3 katına sattıklarını ve 1 haftada 100 bin naira (240 dolar) kar ettiklerini dile getirdi. - "Bu dönemde bu işi yapmak gelirimi artırıyor"