Tahıl Anlaşması 4 ay daha uzatıldı

Ukrayna Altyapı Bakanlığı,19 Kasım'da süresi dolacak olan Karadeniz Tahıl Anlaşması'na dair önemli bir açıklamada bulundu.

Bakanlık, İstanbul'da imzalanan anlaşmanın 120 gün uzatıldığını duyurdu.

Ukrayna Altyapı Bakanı Oleksandr Kubrakov, "Karadeniz Tahıl Anlaşması 120 gün daha uzatılacak. Birleşmiş Milletler ve Türkiye, anlaşmanın garantörü olmaya devam edecek" dedi.

Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreteri Antonio Guterres de "Tüm tarafların, Karadeniz Tahıl Anlaşması'nı sürdürmekte anlaşarak Ukrayna'dan tahıl, gıda ve gübrenin güvenli sevkedilmesine yardımcı olmalarını memnuniyetle karşılıyorum" dedi. Guterres aynı zamanda, BM'nin, Rusya'dan gıda ve gübre ihracatı yapılmasının önündeki engelleri kaldırmakta kararlı olduğunu ifade etti.

Ukrayna Devlet Başkanı Volodimir Zelenski ise, tahıl sevkiyatına ilişkin, "Tahıl anlaşması 120 gün uzatılacak. Ukrayna, BM Genel Sekreteri Guterres ve Cumhurbaşkanı Erdoğan ile birlikte gıda krizine karşı küresel mücadelede önemli bir karar alındı. Ortaklarımız Türkiye ve BM'den resmi açıklama bekliyoruz" ifadelerini kullandı.

"UKRAYNA'NIN AÇIKLAMASI BİR NİYET BEYANIDIR"

Türk güvenlik kaynakları ise, konuya ilişkin, "Ukrayna'nın açıklaması bir niyet beyanıdır. Tahıl girişiminin süresinin uzatılmasına ilişkin karar toplantılar tamamlanınca açıklanacaktır" ifadelerini kullandı.