Ülkemizin Dörtte Üçü Çöl Oluyor! Tehlike Daha Çok Büyüyor!
Ülkemizin Dörtte Üçü Çöl Oluyor! Tehlike Daha Çok Büyüyor!
Türkiye her geçen gün büyüyen bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıya. Ülkemizin dörtte üçü su kaynaklarının tükenmesi riskiyle yüzleşiyor. Peki önlem almak mümkün mü? Kaç yılımız kaldı?
Türkiye her geçen gün büyüyen bir kuraklık tehdidiyle karşı karşıya. Ülkemizin dörtte üçü su kaynaklarının tükenmesi riskiyle yüzleşiyor. Peki önlem almak mümkün mü? Kaç yılımız kaldı?
Samsun Ondokuz Mayıs Üniversitesi Ziraat Fakültesi'nden Prof. Dr. Yusuf Demir Türkiye genelinde son dönemde görülen kuraklık riskine dikkat çekerek ülkemizin dörtte üçünün ciddi kuraklık tehdidi altında olduğunu ifade etti. Prof. Dr. Demir ocak ayında geçen yılın aynı dönemine göre yağış miktarının %60 oranında azaldığını şubat ayında bu oranın %40’a kadar indiğini belirtti.
Küresel Su Krizi ve Türkiye'nin Durumu
Dünya genelinde su krizinin giderek derinleştiğine değinen Prof. Dr. Yusuf Demir 2025 yılı için belirlenen "Buzulların Korunması" temasıyla küresel iklim değişikliği ve buna bağlı olarak artan su kriziyle mücadele edilmesi gerektiğini belirtti. Prof. Demir su kaynaklarının korunması ve verimli kullanımı konusunda alınması gereken tedbirlerin önemine dikkat çekerek küresel iklim etkisinin Türkiye'yi de her geçen gün daha fazla tehdit ettiğini ifade etti. Küresel çapta yaşanan bu sorunların Türkiye'deki kuraklık tehlikesini derinleştirdiği ve su kaynaklarının tükenme riski ile karşı karşıya kaldığı kaydedildi.
Su Sıkıntısı Çeken 2,5 Milyar İnsan ve Göç Riski
Dünyada su sıkıntısı çeken insan sayısının 2,5 milyarı geçtiğine işaret eden Prof. Dr. Demir her gün yaklaşık 6 bin çocuğun su kaynaklı hastalıklar nedeniyle hayatını kaybettiğini aktardı. Su sorununun yalnızca suyun yeterliliği ile sınırlı kalmayıp suyun verimli kullanımına ilişkin anlayış eksiklikleri ve bilinçsizlikten kaynaklandığını vurguladı. Bunun yanı sıra artan nüfus ve plansız kentleşme gibi unsurların su kullanımını daha da zorlaştırdığına dikkat çekildi. Prof. Dr. Demir suyun korunması ve verimli kullanılması gerektiğini belirterek eğer bu durum değişmezse önümüzdeki çeyrek yüzyılda 1 milyara yakın insanın su sorunu nedeniyle göç etmek zorunda kalacağına dair endişelerini dile getirdi.
Son yüzyılda küresel su kullanımının 6 kat arttığına dikkat çeken Demir sanayileşme ve endüstriyel tarımın su tüketimini hızla artırdığını belirtti. Bu artışın su kaynakları üzerindeki baskıyı büyük ölçüde artırdığı ifade edilerek suyun sınırsızca kullanılması ve yanlış yönetimi ile çevre kirliliği arasında doğrudan bir ilişki kuruldu. Çevre kirliliği su kaynaklarını kirleterek temiz suya erişim sorunlarını artırmaktadır.
Yorumunuz başarıyla alındı, inceleme ardından en kısa sürede yayına alınacaktır.