Mersin Öğretmen Akademileri, Sosyal Bilimler Etkinlikleri Duyurusu... Eğitim Yeri: Mersin Suphi Öner Öğretmenevi Aydıncık Salonu... Tarih: 21-22 Nisan 2025; Saat: 14.00 – 16.00; Katılımcı Sayısı: 12
Eğitmen: Prof. Dr. Mehmet Şahin, Mersin Üniversitesi Eğitim Programları ve Öğretim Anabilim Dalı Öğretim Üyesi
Ve 21 Nisan tarihinde saat 14.00 için planlanan oturum başladı. Katılımcılarla interaktif bir işleyiş dahilinde Malumat, Bilgi, İrfan, Duygu, Duyum, Akıl, Düşünme, Tefekkür, Fizik, Metafizik, Veli, Deli gibi kavramlar üzerine beyin yormaya başladık.
Oturumun hemen başında Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş salona geldi ve güler yüzü ile hem beni hem de katılımcıları motive eden cümleler söyledi. Hemen yan salonda yapılacak başka bir etkinliğe katılmak üzere ayrıldı.
Oturumun ilerleyen dakikalarında bu tür etkinliklerden sorumlu Müdür yardımcısı Hüseyin Bey de sürece dahil olarak bir giriş konuşması yaptı ve salondan ayrıldı. Oturum, katılımcıların coşkulu katılımları, servis yapılan çaylar ve özgürce ifade ettikleri düşünceleri ile görünür olmayan fakat düşünsel boyutta derinliği olan bir atmosferde devam etti. Teşekkür ve ertesi günkü oturuma tekrar katılım ve devam için istekler ve dilekler eşliğinde katılımcılarla birlikte salondan ayrıldım.
22 Nisan Salı günü saat 14.00 için planlanan ikinci oturumu için salona doğru yolculuk yaparken organizasyondan sorumlu öğretmen arkadaşın aradığını fark ettim. Görüşmede bana Üniversiteden gelen bir yazı gönderdiğini, bu yazıya göre bu etkinlik için üniversite ders yoğunluğu nedeniyle uygun görmediğini açıkladı.
Bu nedenle ikinci oturumu bir başka tarihe ertelemenin uygun olacağı konusunda anlaştık ve etkinliğin ikinci oturumu ertelendi veya iptal edildi.
Üniversite tarafından gönderilen belge 21 Nisan 2025 tarihli idi. Belgeyi gönderen arkadaşa “keşke bu belge daha önce gelseydi. Birinci oturumu yapılan bir etkinliğin ikinci oturumunun yapılmaması üniversite adına iyi bir şey olmaz” demem üzerine cevap olarak “hocam, belge bize akşama doğru geldi” dedi. Yani bu etkinliğin birinci oturumu sona erdikten sonra uygunsuzluk belgesinin geldiği anlaşıldı.
Gelen belgeyi incelediğimde Rektör yardımcısı imzalı ve 21 Nisan 2025 tarihli bir belgede Milli Eğitim Müdürlüğünün Öğretmen Akademisi faaliyetleri kapsamında öğretmenlere eğitim vermek üzere görevlendirilme talebi ders yükü yoğunluğu nedeniyle uygun görülmemiştir denilmekte idi.
Bu etkinlik için yapılan planlamada kurumlar arasında iletişim sağlanmış iken etkinliğin ikinci oturumundan hemen önce “uygun olmadığına” dair belge gönderilmesi kurumlar arasında bir iletişim sorunu mu var sorusunu ortaya çıkarmaktadır.
Diğer yandan Yükseköğretim Kurumları Etik Davranış İlkeleri adlı belgenin 2.4. maddesinde Öğretim Elemanlarının Sorumlulukları başlığı altına öğretim elemanlarının topluma karşı sorumlulukları sıralanmaktadır:
(a) Toplumun ekonomik, sosyal, kültürel ve entelektüel kapasitesinin geliştirilmesinde, topluma hizmette etkin bir rol oynamak için çaba harcamak.
(ç) Ülkenin bilimsel, kültürel, sosyal ve ekonomik yönlerden ilerlemesini ve gelişmesini ilgilendiren sorunlarını öğretim ve araştırma konusu yapmak, sonuçlarını toplumun yararına sunmak, düşünce ve önerilerini toplumla paylaşmak.
Türkiye Yüzyılı Maarif Modeli bağlamında düşünme, düşünme becerileri, maarif, irfan gibi derinlikli ve kültürel temelli kavramların anlaşılması için çaba gösteren Milli Eğitim Müdürü Fazilet Durmuş tebrik ve takdiri hak etmektedir. Diğer kurumların da bu çabalara olumsuz değil olumlu katkıda bulunacak niyet ve çalışmalarını görmek Türkiye Yüzyılı vizyonuna olumlu katkı sağlayacaktır.